Brzo, lijepo i slatko. Da to su naši palačinci.
Sastojci:
1. 200 g brašna (tip 400, meko)
2. 2 jajeta
3. 1 dl ulja
4. 3 dl mlijeka i malo mlake vode
5. kašikica soli i šećera
1. Uzmite dublju plastičnu posudu i u nju sipajte brašno, dodajte jaja i oko 2 dl mlijeka. Probajte da umutite i ako ne ide dodajte još malo mlijeka.
2. Savjet: tijesto možete napraviti samo sa vodom ili samo sa mlijekom.
3. Važno je da tijesto bude gusto i da ga mutite dok ne postane glatko, bez grudvica, potom dodajte još mlijeka, pa malo kisele vode i tako dok ne dobijete tijesto koje liči na čorbu. U umućeno tijesto dodajte oko 1 dl ulja i dobro promešajte.
4. Savjet: tijesto će biti bolje ako ga pustite da odstoji 20-30 minuta.
5. U tiganj sipajte ulje pa kad se zagrije izručite ulje, tako da tiganj ostane samo masan. Vratite ga na ringlu i onda sipajte kutlačom tijesto, koje treba da bude ravnomerno raspoređeno po tiganju. Najbolje je da temperatura pečenja paličinaka bude veoma visoka. Pecite dok ne požute sa jedne strane, zatim prevrnite.
6. Savjet: koristite samo teflonske tiganje jer ćete tako izbeći da Vam se palačinke zalijepe za dno, tj. neće morati stalno da "podmazujete" tiganj.
7. Nakon što smo ispekli palačinke, servirajmo ih na tanjir i filujmo po želji ( krem, džem, marmalada, keks, banane ... )
0 Primjedbe